Brandblussers

Een brand is de nachtmerrie van elke bestuurder. Een brandblusser in de auto kan erger helpen voorkomen.

Brandblusser - Redder in nood
Het is een onderschat gevaar: elk jaar gaan duizenden auto's in vlammen op op de Europese wegen. De meest voorkomende oorzaken zijn technische en elektrische defecten. Lekkende afdichtingen, poreuze kabels of zelfs een verkeerd geïnstalleerd navigatiesysteem kunnen voldoende zijn en de auto staat al in brand.

Eenvoudige hulp
Een brandblusser in de auto kan levens redden of op zijn minst helpen om de schade te beperken. Brandblussers voor de auto zijn meestal gemakkelijk te gebruiken. Er moet echter rekening worden gehouden met enkele factoren voordat u koopt. Een poederblusser kan in sommige gevallen schade veroorzaken aan de electronica van de auto en een schuimblusser bevat vloeitstof welke in de winter kan bevriezen. 

 

2 artikel(en)

per pagina

2 artikel(en)

per pagina

Wat is een poederblusser?
Met een poederblusser kun je zowel branden blussen van vaste stoffen als van vloeibare stoffen, maar ook gasbranden kan je ermee blussen. Het apparaat is ook heel voordelig in aankoop. Je zou dus verwachten dat iedereen dit kiest. Toch is dit niet voor iedereen de geschikte keuze.

Voordelen
Goedkoop en klein van formaat dus makkelijk op te bergen.

Nadelen
Een poederblusser heeft een belangrijk nadeel er wordt gebruikt gemaakt van een speciaal soort poeder. Dit poeder is schadelijk voor elektronica. Dit komt omdat dit poeder bestaat uit chemicaliën die zout bevatten. Zout heeft als vervelende eigenschap dat het water aantrekt. Wanneer je elektronica bespuit met deze poeder is dit geen goed idee, want water en elektronica gaan nu eenmaal niet goed samen. Poederblussers zijn daarom absoluut ongeschikt voor het blussen van elektrabranden.

Wat is een schuimblusser
Een schuimblusser blust vaste stofbranden en vloeistofbranden. Bij vaste stofbranden werken beide elementen van het blusmiddel (water en schuim) op de brandbare stof in. Water dringt in de kern van de stof en koelt zo de brandhaard af. De damp van het water (stoom) verdrijft bovendien de zuurstof. Bij vloeistoffen vormt het schuim een filmlaag over de brandende vloeistof, waardoor verdamping niet meer plaats kan vinden en er geen vermenging met zuurstof meer mogelijk is.

Voordelen
Een schuimblusser geeft weinig rommel achteraf en veroorzaakt eigenlijk geen schade. Resten blusstof kun je opruimen met water. Schuimblussers zijn minder breed inzetbaar dan poederblussers; met een poederblusser blus je naast vaste stofbranden en vloeistofbranden óók gasbranden. 

Nadelen
Een standaard schuimblusser is niet-vorstbestendig: het water in het blusmiddel kan bevriezen. Dit maakt de blusser ongeschikt voor ruimtes waar het kwik tot beneden de nul kan dalen. Verder is een schuimblusser groter dan een een poederblusser omdat deze vloeistoffen bevat.